Skriveni dragulj Hrvatske: vodič za odmor u kanjonu rijeke Čikole

Kanjon rijeke Čikole, smješten u Šibensko-kninskoj županiji, predstavlja jedinstveno odredište za ljubitelje prirode i aktivnog turizma. Rijeka Čikola, dužine 46 km, je najduži pritok rijeke Krke i karakterizira je raznolikost, od mirnog toka kroz Petrovo polje do pretvaranja u bujicu u kanjonu, gdje formira mala jezera i na kraju se ulijeva u rijeku Krku. Kanjon rijeke Čikole, dug 13 km i dubok do 130 m, zaštićen je od 1967. godine kao značajni krajobraz. Osim što je dom 298 vrsta biljaka, 4 vrste riba, 4 vrste vodozemaca i 22 vrste sisavaca, kanjon sadrži i nekoliko špilja, uključujući poznatu Toplu peć.

Za ljubitelje aktivnog odmora, kanjon nudi razne aktivnosti. Pješačenje i penjanje su popularne aktivnosti, a za one željne većeg izazova, tu su prolazak ferate i spuštanje zip lineom. Ferata u kanjonu Čikole, osigurana sajlama i klinovima, pruža pristup teže dostupnim dijelovima kanjona. Oprema za feratu, uključujući kacigu, pojas i komplet za samoosiguranje, može se dobiti od stručnih vodiča. Ferata je duga oko dva kilometra, a početak se nalazi u zaseoku Bašići, nedaleko od Drniša. Put do ferate nudi prekrasne vidikovce s pogledom na kanjon.

Ferata je posebna vrsta planinarske staze koja koristi fiksne žičane užad, ljestve, mostove i druge metalne konstrukcije kako bi se olakšao prolaz kroz inače teško pristupačne planinske terene. Pruža jedinstveno iskustvo penjanja uz dodatnu sigurnost, omogućavajući i manje iskusnim planinarima da uživaju u avanturi i spektakularnim pogledima kanjona.

Zipline avantura u kanjonu Čikole je još jedna uzbudljiva aktivnost. Sa ukupnom dužinom od 1.4 km, podijeljenom na tri linije dužine 250, 500 i 650 metara, omogućuje brzine do 70 km/h. Tijekom vožnje zip lineom posjetitelji mogu uživati u zadivljujućem pogledu na kanjon rijeke Čikole s visina između 120 i 30 metara.

Smještaj u blizini kanjona nudi Vila Romansa, udaljena samo oko 7 km od početka kanjona. Ova elegantna vila pruža udoban i miran smještaj u srcu prirode, savršen za oporavak nakon dana punog aktivnosti. Uz to, kanjon Čikole nalazi se nedaleko od Nacionalnog parka Krka, što ga čini idealnim polazištem za istraživanje ovog poznatog prirodnog blaga Hrvatske.

Kanjon rijeke Čikole stoga nudi raznolike mogućnosti za avanturiste i ljubitelje prirode, od pješačenja i penjanja do adrenalinskih iskustava kao što su ferata i zip line, čineći ga idealnim mjestom za aktivan odmor u srcu prirode

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)